Modelspoor als miniatuurwereld

Terugkijkend op het verleden bezit het Landgoed Nienoord al sinds jaren modelspoorbanen in allerlei toonaarden en spoorbreedtes.

Direct bij binnenkomst, op het voorterrein van het Familiepark, zie je aan de rechterzijde "Nienoord Spoorwegen". Een groot modelspoorbedrijf in het klein en wel in de schaalgrootte 1:8 en met een spoorbreedte van 184 mm. Nienoord Spoorwegen bezit een echt station met stationsoverkapping een echt seinhuis en voor de beveiliging wordt nog gebruik gemaakt van oude armseinen.  

Als je via de kassa van het hoofdgebouw naar buiten loopt en richting de speeltuin gaat, loop je bijna tegen de "Genzelbahn" aan. 


Hier vind je echte stoomlocomotieven maar dan in de schaalgrootte 1:7 en met een spoorbreedte van 203 mm. Deze spoorbreedte is dus al weer iets groter dan van "Nienoord Spoorwegen".

Dan verder naar links is de vernieuwde LGB-tuinbaan op schaalgrootte 1:22,5 en met een spoorbreedte van 45mm. Een heel klein beetje 'kleiner'...
Kijk maar eens onder de menustructuur bij "Miniatuurwereld" en klik dan op de link-verwijzing van de LGB-tuinbaan. Daar kan je meer wetenswaardigheden vinden over onze mooie LGB-tuinbaan. Deze modelbaan wordt inmiddels ook digitaal aangestuurd en is in de zomer van 2014 net weer opnieuw in dienst gezet.

Binnen in het hoofdgebouw, direct bij binnenkomst links van de kassa, vind je een van grootste, voor het publiek toegankelijke, HO-modelspoorbaan van Noord-Nederland. Een miniatuurwereld als verkleinde werkelijkheid met veel bewegingen en lichteffecten. Deze buitengewoon mooie en bezienswaardige miniatuurwereld is gebouwd in de schaalgrootte 1:87 en heeft een spoorbreedte van 16,5mm. Deze schaalgrootte wordt ook wel H0 (half nul genoemd). 


Als je meer over onze miniatuurwereld wilt lezen of wilt zien klik dan op de link-verwijzing in de menustructuur onder "Miniatuurwereld" op H0-modelbaan. Daar vind je allerlei wetenswaardigheden over onze H0-miniatuurwereld. En... met recht misschien wel de mooiste voor het publiek toegankelijke modelspoorbaan van Noord-Nederland!