Modelspoor als miniatuurwereld

Terugkijkend op het verleden bezit het Landgoed Nienoord al sinds jaren modelspoorbanen in allerlei toonaarden en spoorbreedtes.

Direct bij binnenkomst, op het voorterrein van het Familiepark, zie je aan de rechterzijde "Nienoord Spoorwegen".
Een groot modelspoorbedrijf in het klein en wel in de schaalgrootte 1:8 en met een spoorbreedte van 184 mm.
Nienoord Spoorwegen bezit een echt station met stationsoverkapping een echt seinhuis en voor de beveiliging wordt nog gebruik gemaakt van oude arm-seinen.  

Tot ongeveer het einde van het zomerseizoen 2019 was ook de "Genzelbahn" van de gebroeders Genzel een onderdeel van het Familiepark maar door omstandigheden is de "Genzelbahn" gestopt met haar activiteiten op het Landgoed Nienoord.
Voor de vijver en links van de plaats waar voorheen het station van de "Genzelbahn" was gesitueerd komt nu een grote ringloods met draaischijf waar de stoomlocomotieven worden opgestookt alvorens ze kunnen gaan rijden. Hier kan het publiek straks vanaf het terras de vele werkzaamheden aan de stoomlocomotieven gadeslagen. Het spoor op de voorgrond bij de vijver (waarop de voormalige stoomtrein van de "Genzelbahn" nog rijdt) doet straks dienst als aan- en afvoer van het rijdend materieel wat naar de ringloods gaat. Kortom een spoorwegbedrijf in het klein. 

(Als vergane glorie is hieronder nog een foto te bewonderen van Kejo Genzel op een van de locomotieven die eens op het Landgoed Nienoord te bewonderen waren)  Dan verder naar links is de vernieuwde LGB-tuinbaan op schaalgrootte 1:22,5 en met een spoorbreedte van 45mm. Een heel klein beetje 'kleiner'...
Kijk maar eens onder de menustructuur bij "Miniatuurwereld" en klik dan op de link-verwijzing van de LGB-tuinbaan. Daar kan je meer wetenswaardigheden vinden over onze mooie LGB-tuinbaan. Deze modelbaan wordt inmiddels ook digitaal aangestuurd en is in de zomer van 2014 net weer opnieuw in dienst gezet.

Binnen in het hoofdgebouw, direct bij binnenkomst links van de kassa, vind je een van grootste, voor het publiek toegankelijke, HO-modelspoorbaan van Noord-Nederland. Een miniatuurwereld als verkleinde werkelijkheid met veel bewegingen en lichteffecten. Deze buitengewoon mooie en bezienswaardige miniatuurwereld is gebouwd in de schaalgrootte 1:87 en heeft een spoorbreedte van 16,5mm. Deze schaalgrootte wordt ook wel H0 (half nul genoemd). 


Als je meer over onze miniatuurwereld wilt lezen of wilt zien klik dan op de link-verwijzing in de menustructuur onder "Miniatuurwereld" op H0-modelbaan. Daar vind je allerlei wetenswaardigheden over onze H0-miniatuurwereld. En... met recht misschien wel de mooiste voor het publiek toegankelijke modelspoorbaan van Noord-Nederland!